Luchtige lezingen

Luchtige lezingen op de luie zondagmorgen …

Het seizoen 22-23 zit erop, Hans Luiten heeft ons onder andere weer veel wijzer gemaakt over Boeddha, België en Indonesië. Van september af weer vier, nieuwe en boeiende onderwerpen

 

Dag/Tijd zondag 11.00-12.45 uur (inclusief pauze)
Locatie Grote Zaal
Kosten € 8,00 per lezing
Spreker Hans Luiten (De Geschiedenis Akademie)
Contact 06-81423600, hansluiten@planet.nl
Inschrijven via info@devuister.nl

Zondag 12 maart 2023

België

Luchtige lezingen - Belgie

Nederlanders hebben de neiging nogal lacherig te doen over België. Het land met een taalgrens, vele regeringen, een land waar iedereen die iets lelijks neer wil zetten zijn gang lijkt te kunnen gaan. Een land dat worstelt met islamitisch terrorisme, armoede en verdeeldheid.

Maar hebben wij Nederlanders wel een goed beeld van dit land? Hoe zit het nu echt met de welvaart? Waarom trekken dan toch alle internationale instituten naar dit land? Waarom zijn de meeste Nederlandse kranten in Belgische handen? En klopt het dat Nederland juist lange tijd in de schaduw stond van België?

In deze lezing duiken we in de geschiedenis van onze zuiderburen. Een lezing over de hertogen van Bourgondië en Rogier van der Weyden, de kolonie Congo en Leopold II, de impact van WO I, de taalstrijd, de EXPO’58 (van het atomium), Jacques Brel en het probleem van de wijk Molenbeek, en nog veel meer. En hoe het nu zit met de gewestelijke regeringen van Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

Zondag 18 december 2022

Wie is de Boeddha uit het tuincentrum?

In ieder tuincentrum kun je een Boeddha kopen. Duizenden Nederlanders mediteren. De Dalai Lama verschijnt bij Collegetour. Het boeddhisme is nog nooit zo populair geweest.
Maar wie was de Boeddha eigenlijk? Heeft hij wel bestaan? Zijn er historische bewijzen voor zijn bestaan? Wat heeft dat geloof te maken met het hindoeïsme? Hoe heeft het boeddhisme zich verspreid? En is het nou een filosofie of een godsdienst?

In de lezing komen al deze vragen langs. Maar nog veel meer: Alexander de Grote, de enorme Boeddhabeelden die in Afghanistan zijn opgeblazen, prachtige muurschilderingen in de Chinese woestijn, Tibetaanse kloosters en de herontdekking van de Borobudur.

Zondag 15 januari 2023

De toestand in de wereld … volgens Hans Luiten

Tussen 1956 en 1999 sprak, op de zondagmiddag, G.B.J. Hiltermann ruim 2000 columns uit over “de toestand in de wereld”. In deze lezing zal Hans kort schetsen wie deze Hiltermann nu eigenlijk was (een hele bijzondere man!) om vervolgens, zij het een stuk minder pretentieus, in te gaan op de situatie in de wereld van de laatste maanden van 2022. Omdat we nog niet weten wat er dan speelt, is het voor u én voor hem nog onduidelijk waar het precies over gaat, maar laat u gerust verrassen. Een lezing die u in ieder geval helpt om de krant van de maand januari 2023 weer beter te kunnen begrijpen!

Zondag 29 januari 2023

Indonesië

Mag de term Bersiap nog worden gebruikt? Moet er niet meer aandacht komen voor de Molukkers? Moet de Coentunnel niet worden vernoemd? Allemaal vragen die te maken hebben met ons koloniaal verleden.

In deze lezing geeft Hans een overzicht van de koloniale geschiedenis waarbij hij inzoomt op de periode in en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Een lezing over Jappenkampen, Soekarno, de Birma-spoorlijn, het katholieke verzet tegen de dekolonisatie, de rol van de Molukkers, kapitein Westerling, Luns en Nieuw-Guinea. En uiteraard de vraag: wat doen we nou met dat beeld van Coen?

Inschrijven De Vuister Nieuwsbrief

Ontvang elke twee weken al het nieuws over Buurtcentrum De Vuister

Succesvol ingeschreven!