Luchtige lezingen

Luchtige lezingen op de luie zondagmorgen …

Hans Luiten neemt ons komend seizoen mee naar het voormalige Joegoslavië, de Balkan-regio die er tegenwoordig heel anders uitziet. In zijn tweede lezing staat de slavernij centraal, een uiterst actueel thema. Dan volgt een lezing over de jaren ’50 en ’60 van de vorige, recente geschiedenis met trefwoorden als Dolle Mina, het begin van D66, radio Veronica, de flower power-tijd … In zijn vierde lezing verrast hij ons met het thema ‘De geschiedenis van drop’ en laat dat nog proeven ook.

 

Dag/Tijd zondag 11.00-12.45 uur (inclusief pauze)
Locatie Grote Zaal
Kosten € 8,00 per lezing
Spreker Hans Luiten (De Geschiedenis Akademie)
Contact 06-81423600, hansluiten@planet.nl
Inschrijven via info@devuister.nl

Zondag 10 november 2024

Zijn Zaankanters veengravers?

De Zaanstreek. Een gebied van veengravers, harde werkers, lompe lui. Een beetje de Rotterdammers naast de Amsterdammers, gezegend met de mentaliteit van “niet lullen maar poetsen”.
Het is een beeld dat we graag koesteren. We bewonderen het beeld van de Houtwerker, stemmen een Cultuurcluster weg en vertimmeren ons hele centrum het liefst in de groene kleur van de molens en arbeiderswoningen. Eigenlijk zijn we een soort Waterland: een paar dorpen, sloten, plassen, veen, maar dan met wat meer fabrieken.

In deze lezing bespreekt Hans Luiten de zin en onzin van dit beeld van de Zaanstreek én van Waterland. Klopt het beeld wel? Want hoe passen het schip van Daam Schijf, de keizersnede van Coenraad Kerbert, de ontwerpen van Mart Stam en Piet Zwart en de schilderijen van Anton Heyboer in dit verhaal?

Kom luisteren naar zin én onzin van de Zaanse identiteit!

Zondag 15 december 2024 & 26 januari 2025

De Oranjes: van Willem de Zwijger tot Bernard die verzweeg

In twee lezingen neemt Hans Luiten u mee door de geschiedenis van de familie Van Oranje. Hoe Willem van Oranje als Duitse prins een centrale rol in de Nederlandse politiek kreeg en zelfs Nederland leidde in de strijd tegen de Spaanse bezetter. Hoe de familie verdween uit Nederland maar na de Napoleontische tijd het koningschap verwierf. En hoe de monachie standhield, ondanks de moordverhalen rond Willem III, de avonturen van prins Hendrik en de escapades van prins Bernard.

In de twee lezingen komt van alles langs: het gedurfde optreden van Juliana in de Tweede Wereldoorlog, de charmes van Beatrix en de rol van Wilhelmina in Londen. En nog veel meer!

De twee lezingen zijn ook los van elkaar te volgen!

Zondag 2 maart 2025

Begrijp jij Centraal-Europa nog?

Het heeft even geduurd, maar het boek is nu toch verschenen!
In 1984 schreef de Tsjechische schrijver Milan Kundera “The tragedy of Central-Europe”. Hij beschreef daarin dat door het IJzeren Gordijn landen als Tjechië, Polen en Hongarije tot Oost-Europa werden gerekend, alsof het verlengstukken van de Russische cultuur waren. Dat was in zijn ogen een enorme misvatting, zij behoorden tot Centraal-Europa, een gebied dat eerder nauwe banden met West-Europa had.
In deze lezing neemt Hans Luiten u mee door de geschiedenis van dat Centraal-Europa. Daarbij komt van alles langs: de komst van de Slavische volkeren, de staatsvorming van Polen en Hongarije, de rol van de Habsburgers en de Joden, de Duitse kolonisatie van allerlei gebieden en de Russische dominantie over Oekraïne. Daarmee bent u beter in staat de berichtgeving over de actuele situatie te duiden.
Kortom: kom luisteren naar dit verhaal over Joseph Roth, de Duitsers van Wroclaw en Brno, de Skoda, villa Tugendhat en de Aya Sophia in Kiev.

Inschrijven De Vuister Nieuwsbrief

Ontvang elke twee weken al het nieuws over Buurtcentrum De Vuister

Succesvol ingeschreven!