Luchtige lezingen

Luchtige lezingen op de luie zondagmorgen...

Opnieuw heeft De Geschiedenis Akademie speciaal voor De Vuister een programma ontwikkeld. Geniet van een zeer afwisselende serie lezingen door Hans Luiten:

  • 3 oktober 2021, Polen: wat is daar toch aan de hand?
  • 21 november 2021, Herwaardering Amsterdamse architectuur sinds jaren '60
  • 16 januari 2022, Het Boeddhisme
  • 13 februari 2022, La douce France

Gezien de grote belangstelling is vooraf reserveren noodzakelijk: vol is vol!

Dag/Tijd:zondag 11.00-12.45 uur (inclusief pauze)
Lokatie:Grote Zaal
Kosten:€ 7 per lezing
Spreker:Hans Luiten (De Geschiedenis Akademie)
Contact:06-81423600, hansluiten@planet.nl
Inschrijven:via devuister@gmail.com

Zondag 3 oktober 2021


Polen: wat is daar toch aan de hand?

In Polen worden steeds meer gemeenten uitgeroepen tot “homovrije zones”. Keer op keer wint de oerconservatieve PIS-partij de verkiezingen. En de onafhankelijke rechtsspraak wordt steeds meer aan banden gelegd. Is dit zo’n intolerant land?

Tegelijk is Polen het land waar joden eeuwenlang naar toe vluchtten, Italiaanse architecten de mooiste gebouwen neerzetten en Copernicus de vrijheid kreeg om te beweren dat de zon en niet de aarde in het midden van het heelal stond.

Wat is Polen voor een land? Hoe valt het tolerante beeld te rijmen met de intolerante politiek van de laatste tijd? Een lezing over Hollandse huizen, Lech Walesa, molens, Copernicus, kampen, de bokser van Warshau, veldslagen tegen Turken, oude synagogen, een mooie taal en een verdeelde politiek.

Zondag 21 november 2021


Herwaardering Amsterdamse architectuur sinds jaren '60

In 1994 werd het “Maupoleum” feestelijk gesloopt. Eindelijk was dat oerlelijke gebouw, een schandvlek voor het stadsbeeld, verdwenen. Daar dacht men in 1971, bij de opening, heel anders over. Het Maupoleum was juist het symbool van de modernisering van de stad, een voorbeeld van hoe het moest!

In deze lezing laten we zien hoe er vanaf de jaren ’60 over Amsterdam werd nagedacht. Over de sloop van de Jordaan, het opspuiten van het havengebied, de demping van de grachten, de Bijlmer, Zaanse “stadsdelen”, de veldslagen om de aanleg van de metro, een snelweg pal naast het Leidseplein én uiteindelijk de herwaardering van de historische stad.

Geniet mee van de “mooie” toekomstdromen!

Zondag 16 januari 2022

Het Boeddhisme

In ieder tuincentrum kun je een Boeddha kopen. Duizenden Nederlanders mediteren. De Dalai Lama verschijnt bij Collegetour. Het boeddhisme is nog nooit zo populair geweest.

Maar wie was de Boeddha eigenlijk? Heeft hij wel bestaan? Zijn er historische bewijzen voor zijn bestaan? Wat heeft dat geloof te maken met het hindoeïsme? Hoe heeft het boeddhisme zich verspreid? En is het nou een filosofie of een godsdienst? In de lezing behandel ik al deze vragen. Maar nog veel meer: Alexander de Grote, de enorme Boeddhabeelden die in Afghanistan zijn opgeblazen, prachtige muurschilderingen in de Chinese woestijn, Tibetaanse kloosters en de herontdekking van de Borobudur.


Zondag 13 februari 2022

La douce France

Een heerlijk vakantieland, la douce France. Het land van de landwijn, terrassen en het knapperige stokbrood. Maar ook het land van de rassenrellen in de banlieus, de pied noirs, presidenten die zich gedragen als halve koningen. In deze lezing neemt Hans Luiten u mee door de geschiedenis van Frankrijk waarin hij ook de verschillen met onze eigen geschiedenis zal aangeven. Een lezing over Hugenoten, de centralisatiepolitiek van Lodewijk XIV, Dreyfus, Citroën, de alpinopet, Algerije en Vietnam, Vichy en de Gaulle, Mitterand, de banlieus en Les Bleus.