Luchtige Lezingen op de luie zondagmorgen...

Op verzoek: opnieuw een afwisselende serie!!
Opnieuw heeft de Geschiedenis Akademie speciaal voor De Vuister een programma ontwikkeld. Geniet van een zeer afwisselende serie lezingen door Hans Luiten!
De lezingen starten om 11.00 uur. In de pauze kunt u een kopje koffie of thee of een ander drankje nemen (voor eigen rekening).

Dag/Tijd: zondag, aanvang 11.00 uur
Lokatie: Grote + Kleine Zaal
Data: 25 oktober, 29 november 2020, 10 januari en 14 februari 2021
Duur: ca. 1,75 uur, incl. pauze
Spreker: Hans Luiten & zoon (Geschiedenis Akademie)
Kosten: € 7,50,- per lezing incl. koffie of thee
Tel. 075-6156814 ● E-mail: info@devuister.nl
CORONA: max. aantal deelnemers: 60, in 2 zalen

Luchtige Lezingen is een activiteit van Buurtcentrum De Vuister

Zondag 25 oktober 2020, lezing 1:


Polen: wat is daar toch aan de hand?

In Polen worden steeds meer gemeenten uitgeroepen tot “homovrije zones”. Keer op keer wint de oerconservatieve PIS-partij de verkiezingen. En de onafhankelijke rechtsspraak wordt steeds meer aan banden gelegd. Is dit zo’n intolerant land?

Tegelijk is Polen het land waar joden eeuwenlang naar toe vluchtten, Italiaanse architecten de mooiste gebouwen neerzetten en Copernicus de vrijheid kreeg om te beweren dat de zon en niet de aarde in het midden van het heelal stond.

Wat is Polen voor een land? Hoe valt het tolerante beeld te rijmen met de intolerante politiek van de laatste tijd? Een lezing over Hollandse huizen, Lech Walesa, molens, Copernicus, kampen, de bokser van Warshau, veldslagen tegen Turken, oude synagogen, een mooie taal en een verdeelde politiek.

Zondag 29 november 2020, lezing 2:


Herwaardering Amsterdamse architectuur sinds jaren '60

In 1994 werd het “Maupoleum” feestelijk gesloopt. Eindelijk was dat oerlelijke gebouw, een schandvlek voor het stadsbeeld, verdwenen. Daar dacht men in 1971, bij de opening, heel anders over. Het Maupoleum was juist het symbool van de modernisering van de stad, een voorbeeld van hoe het moest!

In deze lezing laten we zien hoe er vanaf de jaren ’60 over Amsterdam werd nagedacht. Over de sloop van de Jordaan, het opspuiten van het havengebied, de demping van de grachten, de Bijlmer, Zaanse “stadsdelen”, de veldslagen om de aanleg van de metro, een snelweg pal naast het Leidseplein én uiteindelijk de herwaardering van de historische stad.

Geniet mee van de “mooie” toekomstdromen!

Zondag 10 januari 2021, lezing 3:

Nog geen inhoud bekend.

Zondag 14 februari 2021, lezing 4:

Nog geen inhoud bekend.