Luchtige Lezingen op de luie zondagmorgen...

Op verzoek: opnieuw een afwisselende serie!!
Opnieuw heeft de Geschiedenis Akademie speciaal voor De Vuister een programma ontwikkeld. Geniet van een zeer afwisselende serie lezingen door Hans Luiten!
De lezingen starten om 11.00 uur. In de pauze kunt u een kopje koffie of thee of een ander drankje nemen (voor eigen rekening).

Dag/Tijd: zondag, aanvang 11.00 uur
Lokatie: Grote Zaal
Eerste keer: zondag 22 september 2019
Overige data: zondag 17 november 2019, 2e lezing,
19 januari, 3e lezing en 8 maart 2020, 4e lezing
Duur: ca. 1,75 uur, incl. pauze
Spreker: Hans Luiten (Geschiedenis Akademie)
Kosten: € 5,- per lezing; alle lezingen € 17,50 (1e keer
bet.), drie lezingen € 12,50 (2e keer bet.)
Tel. 075-6156814 ● E-mail: info@devuister.nl

Luchtige Lezingen is een activiteit van
Buurtcentrum De Vuister


Voor deze activiteit behoef u zich niet aan te melden! Kaarten aan de zaal.

Zondag 22 september 2019, lezing 1:
De Zaanse Schans: Museum of pretpark?

We groeien langzaam door naar 3 miljoen bezoekers en op sommige dagen kan de Zaanse fietser zich amper meer over de Kalverringdijk voortbewegen: De Zaanse Schans is inmiddels een van de grootste toeristische attracties van Nederland.
Hoe is het idee van de Zaanse Schans ooit ontstaan? Waarom op deze plek? Was het wel de bedoeling dat er toeristen op bezoek zouden komen? En geeft de Zaanse Schans eigenlijk wel een goed beeld van de Zaanse geschiedenis?
Een lezing over Jaap Schipper, windveren, eeuwige conflicten, prachtige initiatiefnemers, groen en grijs, dijken en slootjes, een massamoord en een feestdag, een walvis als museum, dwarse paden én dwarse burgers.

Zondag 17 november 2018, lezing 2:
De Balkan: van vakantiebestemming naar oorlogstoneel

Vanaf de jaren zeventig togen de eerste toeristen naar het Joegoslavië van Tito, het land dat een eigen koers in het Oostblok koos. Vele Nederlanders genoten van de stranden, de kerkjes van Ochrid en de prachtige bergen.
De vreedzame idylle werd in 1991 wreed verstoord. Oude buren gingen elkaar te lijf en Joegoslavië viel uiteen in staten als Bosnië, Servië en Kroatië. Hoe kon deze oorlog uitbreken? Waar draaide het nu eigenlijk om? Een lezing over Tito en de Tiendaagse oorlog, Srebrenica en Sarajevo, Dayton en Dubrovnik, Karremans en het eiland Krk.

Zondag 19 januari 2020, lezing 3:
Moeten we bang zijn voor de Chinezen?

Het Chinese systeem boezemt angst in: wie vijf keer door rood loopt krijgt geen lening meer. Een miljoen Oeigoeren wordt in concentratiekampen heropgevoed.
En burgers worden via apps op hun telefoon totaal in de gaten gehouden.
Dit land is aan enorme opmars bezig en verwerft steeds meer geopolitieke macht. Afrika is afhankelijk van Chinese leningen, Griekse havens zijn al opgekocht, de Nieuwe Zijderoute gaat waarschijnlijk heel veel betekenen voor onze Rotterdamse haven.
Welke ontwikkeling heeft China de afgelopen honderd jaar doorgemaakt? Is het land nog wel communistisch? Wat zijn de politieke ambities van de Chinese leiders?
Een lezing over Mao en Mantsjoerije, Mussen en Messen, Confucius en Communisme, Oeigoeren, Alibaba en Deng Xiao Ping.

Zondag 8 maart 2020, lezing 4: Zout, kunst en haring:
de Hanzeroute tussen Brugge en Novgorod

Het beste zout, de mooiste schilderijen, duizenden kilo’s haring, hout, bont en bijenwas: je kunt het zo gek niet opnoemen of het werd via de Noord- en Oostzee verhandelt tussen de zogenaamde Hanze-steden. Maar wat was de Hanze eigenlijk? Een soort 14e eeuwse handelsunie? Een lezing over de schilderijen van Holbein, de bijenwas voor de donkere dagen, verbijsterend mooie houten altaren en de prachtige straatjes van Lübeck. En de vraag: Spreekt u nog een beetje Plattdeutsch?

Lezing 1, zondag 22 september 2019, lezing 1: De Zaanse Schans: Museum of pretpark?

Lezing 2, zondag 17 november 2019: De Balkan: van vakantiebestemming naar oorlogstoneel

Lezing 3, zondag 19 januari 2020: Moeten we bang zijn voor de Chinezen?

Lezing 4, zondag 8 maart 2020: Zout, kunst en haring: de Hanzeroute tussen Brugge en Novgorod