Luchtige lezingen

Luchtige lezingen op de luie zondagmorgen …

Hans Luiten neemt ons komend seizoen mee naar het voormalige Joegoslavië, de Balkan-regio die er tegenwoordig heel anders uitziet. In zijn tweede lezing staat de slavernij centraal, een uiterst actueel thema. Dan volgt een lezing over de jaren ’50 en ’60 van de vorige, recente geschiedenis met trefwoorden als Dolle Mina, het begin van D66, radio Veronica, de flower power-tijd … In zijn vierde lezing verrast hij ons met het thema ‘De geschiedenis van drop’ en laat dat nog proeven ook.

 

Dag/Tijd zondag 11.00-12.45 uur (inclusief pauze)
Locatie Grote Zaal
Kosten € 8,00 per lezing
Spreker Hans Luiten (De Geschiedenis Akademie)
Contact 06-81423600, hansluiten@planet.nl
Inschrijven via info@devuister.nl

Zondag 12 november 2023

Hoe een vakantieland een slagveld werd: de geschiedenis van Joegoslavië

Vanaf de jaren zeventig togen Nederlandse toeristen naar het idyllische Joegoslavië. Ze genoten er van het prachtige meer van Ochrid, de klederdrachten, het eten was er goedkoop en de leider Tito was erin geslaagd de verschillende volkeren vreedzaam samen te laten leven.

Nog geen twintig jaar later was er van deze idylle niets meer over. Het leek wel of iedereen, zelfs voormalige buren, elkaar in een gruwelijke burgeroorlog (1991-2001) te lijf ging. Ook Nederland raakte bij de oorlog betrokken en raakte verstrikt in de gruwelen van Srebrenica.

Aan de hand van filmbeelden neemt Hans Luiten u mee door geschiedenis van dit deel van de Balkan. Hoe ontstond de diversiteit, wat was het geheim van Tito, en vooral: waarom brak uiteindelijk de burgeroorlog uit in dit ogenschijnlijk zo idyllische vakantieland?

Zondag 3 december 2023

150 Jaar slavernij: hoe zat dat nou precies?

1863 werd de slavernij bij wet afgeschaft in Suriname en de Caraïbische gebieden. Daarmee kwam een einde aan een eeuwenlang en onmenselijk gebruik van mensen.

Hoe ontstond de Nederlandse slavernij? Om hoeveel mensen ging het? Was de situatie op de Antillen anders dan in Suriname? Klopt het verhaal dat Afrikaanse koningen meewerkten aan dit systeem? En door wiens toedoen kwam er een einde aan dit systeem. En waarom kennen de kinderen op school Tula niet? (en u misschien ook wel niet?)

In deze lezing over fort Elmina en Eldorado, marrons en de Meermin, Anton de Kom, Boeroes, Javanen en contractarbeiders zet Hans Luiten het voor allemaal op een rij.

Zondag 14 januari 2024

De jaren ’50 en ’60

De vrouw was “handelingsonbekwaam” tot 1956 en mocht dus niet zonder man of vader een document ondertekenen. De man was “hoofd van het gezin”. Burgemeester konden het zich veroorloven de film “Rock around the clock” te verbieden of zonder geluid te laten draaien. Tot zover het stereotype beeld van de jaren vijftig. In de jaren zestig zagen we opeens jongeren die zich manifesteerden: muziek in het Kralingse Bos, Damslapers, jongeren die naar Afghanistan afreisden over de hippietrail, de opkomst van Provo en Veronica, de winst van D66 en de Boerenpartij. Was Nederland binnen één generatie zo sterk veranderd? Of is dit een karikatuur? En als er dan wel veel veranderde: wat waren dan de oorzaken? Aan de hand van vermakelijke beelden behandelt Hans Luiten deze vragen. Kom genieten van Provo’s en Pleiners, grote gezinnen en geleide loonpolitiek, migratie en Dolle Mina.

Zondag 11 februari 2024

De geschiedenis van drop

De fabriek van Klene is helaas verdwenen, maar tot na de oorlog werd er in Zaandijk drop gemaakt. We kennen zelfs Zaanse drop. Maar bestaat dat eigenlijk wel echt?

Drop is juist geen Zaans en zelfs geen Nederlands product. Het heeft juist een bijzondere geschiedenis die zich afspeelt in de landen rond de Middellandse Zee. Maar ook in landen als Engeland, Duitsland en Zweden.

Deze lezing is letterlijk een heerlijke lezing. Tussen de boeiende verhalen door krijgt u drop te proeven door Pauline Gingnagel van DeDropKamer. En zij maakt ondertussen nieuwe drop.

Inschrijven De Vuister Nieuwsbrief

Ontvang elke twee weken al het nieuws over Buurtcentrum De Vuister

Succesvol ingeschreven!